« terug naar het overzicht

Waarom vakantie (bewezen) goed is voor je

Vakantie is lekker. Vakantie is leuk. Maar wist je dat je er ook bewezen gezonder en gelukkiger van wordt? Van herinneringen maken tot meer bewegen – ontdek nu waarom je vakantie boeken geen overbodige luxe is. 

Je hebt minder stress
Uit onderzoek van de American Psychological Association blijkt dat vakantie stress vermindert. De reden is simpel. Als je weg bent van de plek die jij associeert met stress, verdwijnt de stress. En de stress blijft minder, ook als je terugkomt van vakantie. Zelfs vijf weken na je vakantie schijn je je nog beter te voelen dan ervoor.

Het is goed voor je hart 
Onderzoek wijst uit dat mannen die vijf jaar niet op vakantie gingen, 30% meer kans hadden op een hartaanval. Zelfs één jaar vakantie skippen verhoogde de kans al. Ook vrouwen doen hun hart een plezier door twee keer per jaar op vakantie te gaan. Die onderzoeken zijn niet bedoeld om je bang te maken, maar juist om je aan te sporen om vakantie in te plannen. 

Je wordt productiever
Een onderzoek van consultancybureau Ernst & Young bewijst hoe belangrijk vakantie is om productief te blijven. Voor elke 10 uur vakantietijd die werknemers opnamen, verbeterden hun prestatiebeoordeling aan het einde van het jaar met 8%. Ook andere studies laten zien dat mensen die vaker een ‘time-out’ nemen, productiever zijn. 

Je slaapt beter
Loopt jouw hoofd ook over voordat je naar bed gaat? Met gesprekken die je ‘s avonds nog eens fijntjes herkauwt? Of met zorgen voor de dag van morgen? Op vakantie is je enige zorg naar welk strand je morgen gaat of in welk restaurant je wil eten. Ook onderbreekt vakantie volgens onderzoekers slechte slaapgewoonten. Je komt letterlijk uitgerust weer thuis.

Je maakt het gelukshormoon aan
Het cliché is waar: geluk zit ‘m niet in dingen maar in momenten. En vaak hebben je mooiste herinneringen te maken met vakantie. Die romantische eerste vakantie samen. De eerste keer in een nieuw land. Stuk voor stuk zorgen jouw vakantieherinneringen voor oxytocine: het gelukshormoon in je hersenen. En van herinneringen blijf je jaren later nog genieten. 

Je beweegt meer
Voor de meeste mensen geldt dat je thuis minder beweegt dan op vakantie. Zeker als je vele uren op een dag achter je computer zit. Op vakantie ga je zwemmen, wandelen of bezoek je een dorpje. Zonder dat je het door hebt, maak je meer stappen dan je gewend bent. In combinatie met een flinke dosis vitamine D is het niet zo gek dat je fit en stralend thuiskomt.

Je bent de baas over je eigen leven 
Op vakantie doe je waar je zin in hebt. Zelf kunnen bepalen wat je doet in je leven (autonomie) is volgens psychologen een van onze basisbehoeften. Uit meerdere onderzoeken is een link getoond tussen een gebrek aan autonomie en ziekte en psychische stoornissen. Dus wat let je? Bepaal nu zelf hoe en waar je op vakantie wilt.